Gurupurnimo, praznik, s katerim končamo in začnemo duhovno leto, praznujemo na sedmo polno luno v letu. To je 24. julij 2021. Čas, ko učenec preda rezultate svoje duhovne sadhane (prakse) učitelju in prosi za blagoslov uspeha na poti iskanja in vadbe za naslednje leto. Ob tej priliki objavljamo pismo Višvagurudžija in njegov prevod.

 Vishwagurujis Gurupurnima message 2021 1

Vishwagurujis Gurupurnima message 2021 2

 

Blagoslovljene duše, drage bakte, duhovni iskalci vseh duhovnih poti širom sveta!

Vsako leto praznujemo Gurupurnimo, najpomembnejši duhovni festival. Po starodavnem indijskem astrološkem koledarju Džjotišu je letos Gurupurnima na dan polne lune v mesecu Ashadh (junij – julij) in se praznuje v spomin na velikega rišija Ved Vyaso, 24. julija. Na ta dan rezultate svoje duhovne prakse preteklega položimo pred lotos stopalom učitelja.

Po učenju boga Šive, Šri Alakpuridžija in Adi Guru Šankaračarje, naj bi na sveti dan Gurupurnime, učenci izkazali spoštovanje učiteljem, Mahamandalešvarje naj bi počastili z izvajanjem obreda Guru pudže. Ponudijo naj jim oblačila, hrano in donacijo, jih okrasijo s tilakom in cvetno malo in umijejo stopala z vodo in mlekom.

Hkrati je naloga Mahamandalešvarjev in sanjasijev, da vodijo bakte, vadbenike in učence joge, da jih podpirajo na njihovi duhovni poti k harmoniji, strpnosti, miru in Brahmanu. Joga v vsakdanjem življenju niso le fizične vaje, temveč sistem, ki nas vodi k našemu višjemu jazu in promovira spoštovanje, enakost in harmonijo med vsemi religijami in duhovnimi iskalci na različnih poteh.

Satsang ob Gurupurnimi izvedite v ašramih in centrih joge. Tisti, ki se ne morete udeležiti, praznujte  kjerkoli ste. Podoba Gadi Patti (naslednik svetega sedeža duhovne linije učiteljev) naj bo prisotna pri pudžah (obredih) doma, v ašramih ali templjih.

Veja učiteljev Om Šri Alakh Puridži Parampara se je začela s samim gospodom Šivo, ki mu je sledil Maha Sidha Jogi Šri Alakpuridži, nato Paramjogešvar Šri Devpuridži, Bhagavan Sri Dip Narajan Mahaprabhudži, Sadguru Hindu Dharmsamrath Paramhans Šri Swami Madhavananda, ki je blagoslov podaril meni, tako, da mi je na ramena položil  ogrinjalo naslednika.

Kot trenutni Gadi Patti, je moja želja, da v tem času Gurupurnime, učenci izkažejo spoštovanje in ponudijo darove našim Mahamandalešvarjem in sanjasijem v vseh ašramih, centrih joge in templjih.

Ob tej posebni priložnosti Guru vsem bhaktam pošilja blagoslov svetnikov in velikih učiteljev. Vedno najprej častite Gadi Patti. Mahamandalešvarji naj praznujejo ta poseben dan v svojih ašramih in učenci naj jim izkažejo spoštovanje z rožami in umivanjem nog. Te simbole spoštovanja in daritev s škropljenjem vode po stopalih naj prejmejo tudi sanjasi, po vsrtnem redu posvetitve v sanjaso.

Ne pozabite, da ste ljudje in bodite prijazni in zaščitniški do vseh živih bitij. Naj vaša duhovna praksa obrosi sadove!

Guru Brahma, Guru Vishnu, Guru devo Maheshwara

Guru sakshat, param Brahma, tasmai shri guravay namah

Z blagoslovi duhovne linije Šri Alakpuridžija vsem bhaktam in njihovim družinam, podanikom in duhovnim iskalcem,

Višvagurudži