21. september, Mednarodni dan miru, v društvih Joga v vsakdanjem življenju obeležijo vsako leto. Nič drugače ni bilo letos. Najbolj pisano praznovanje je bilo v Ribnici. Tam se ga je udeležilo okrog 400 otrok iz vrtcev, šol in glasbene šole. Bilo je živahno in v vzdušju medsebojnega prijateljstva in ustvarjanja.

21. september, Mednarodni dan miru, v društvih Joga v vsakdanjem življenju obeležijo vsako leto. Nič drugače ni bilo letos. Najbolj pisano praznovanje je bilo v Ribnici. Tam se ga je udeležilo okrog 400 otrok iz vrtcev, šol in glasbene šole. Bilo je živahno in v vzdušju medsebojnega prijateljstva in ustvarjanja.Šestič so posadili drevo miru, letos slivo, ki jo bodo prebivalci Doma starejših občanov lepo negovali kot vseh pet ostalih sadnih dreves. Pri organizaciji dogodka so poleg Društva joga v vsakdanjem življenju sodelovale še druge ustanove, tudi Občina Ribnica z županom Jožetom Levstkom.

Foto Tina Mihelič in Mija Češarek.

 

V Novem mestu, Kranju, Mariboru, Domžalah in Zagorju ob Savi so pri drevesih miru prižgali lučke in v svet poslali lepe želje. V Ljubljani so dnevu posvetili poseben satsang (duhovno srečanje), v Domžalah so na vadbah predstavili sklop asan "Khatu pranam" z mantrami za mir in izvedli meditacije za mir. Fotografije so iz Kranja, Novega mesta in ljubljanskega joga centra.

 

O drevesih miru

V sklopu projektov za skupnost so se župani mnogih slovenskih mest pridružili JVVŽ in Vishwagurujiju pri sajenju dreves miru. Med leti 2006 in 2010 so v 10 krajih posadili 11 dreves, ki simbolično opozarjajo na vrednote bratstva, razumevanja in miru.

Prvi takšni drevesi je Vishwaguruji posadil leta 2006 v Kranju, z županom Mohorjem Bogatajem in v Ljubljani z županjo Danico Simšič. Sledil je župan Zoran Jankovič ob priložnosti srečanja županov prestolnic EU leta 2008 in 2010. Leta 2008, ko smo praznovali 20-letnico Joge v vsakdanjem življenju v Sloveniji, smo posadili drevesa miru v Novem Mestu - z županom Antonom Muhičem, v Domžalah - s tremi župani - z domačim županom Tonijem Draganom, z županom Trzina Antonom Peršakom in z županom Moravč Martinom Reboljem ter v Portorožu z županom Tomažem Gantarjem in v Celju z županom Bojanom Šrotom. Leto kasneje sta Vishwaguruji in župan Franc Kangler posadila drevo v Mariboru. Še dve drevesi od leta 2010 opominjata na pomembnost miru in sodelovanja. Drevo v Novi Gorici, ki smo ga posadili s pomočjo podžupanje Darinke Kozinc in drevo v Parku dr. Janeza Drnovška v Zagorju ob Savi, ki ga je pomagal posaditi župan Matjaž Švagan.