O jogi

  DSC9957 p1 911 v2

Tisočletja nazaj so indijskih rishiji (modreci in svetniki) v svojih meditacijah raziskovali naravo in vesolje. Odkrili so zakonitosti materije, energije in duhovnih svetov in pridobili vpogled v vzročnosti, ki obstajajo v vesolju. Ugotovitve so strnili v celovit sistem, znan kot "JOGA" in jih zapisali v vedskih spisih.  

Beseda "joga" izvira iz sanskrta in pomeni povezati, združiti. Najpomembnejše vodilo joge je ahimsa ali nenasilje. Danes je joga eden najbolj celovitih in univerzalnih sistemov, načinov življenja oziroma pogledov na svet, človeka, vsa živa bitja, ki uči, da je vse v vesolju neločljivo povezano ter da lahko samo skozi spoznanje in doživetje te celovitosti vzpostavimo svoj notranji mir in dosežemo željeno znanje in trajno srečo.

Lotus feetNaše prvo bogastvo je dobro zdravje. Vadba joge v nas vzpostavlja harmonijo telesa, uma in duše. Preko telesnih položajev (asan), dihalnih vaj (pranajam), sproščanja, meditacije idr tehnik, moralnega in etičnega vedenja, zdravega prehranjevanja ter pozitivnega načina mišljenja in življenja nas vodi do celostnega zdravja, umiritve duha, do notranje harmonije, dobrega počutja in spoznavanja samega sebe.

Mnoge od znanj joge je ponovno razkrila in potrdila sodobna znanost in danes številne ugotovitve uglednih medicinskih in drugih znanstvenih ustanov po svetu potrjujejo, da je joga orodje za ohranjanje dobrega psihofizičnega počutja v stresnem vsakdanjiku. Kako zelo jogo potrebujemo v sodobnem življenjskem tempu, pa zgovorno pričajo milijoni ljudi, ki jim pomeni redke trenutke, ko se lahko posvetijo svojemu zdravju in sprostitvi.

 DSC4625 v2Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon je povzel koristnost joge v naslednjih besedah: »Joga združuje ljudi, saj omogoča enakovredno povezovanje, ima odlike športa in pripomore k razvoju in miru. V kritičnih trenutkih pa je v pomoč ljudem tudi pri obvladovanju stresa.«


Iz medijev:
 
16.9.2015 | Nedeljski dnevnik | Joga za podaljševanje mladosti