Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2014 z resolucijo razglasila 21. junij za mednarodni dan joge ...

yogo.layout1Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2014 z resolucijo razglasila 21. junij za mednarodni dan joge. Predlog je podprlo rekordnih 177 od 193 držav članic, med drugim tudi slovenska vlada. Ban Ki Moon, generalni sekretar združenih narodov je ob Mednarodnem dnevu joge izjavil: »S tem, ko smo 21. junij razglasili za Mednarodni dan joge, smo prepoznali holistične učinke te brezčasne vadbe in skladnost njenih vrednot s temeljnimi vrednotami Združenih narodov.«


V Sloveniji je obeležitev prvega mednarodnega dne joge 2015 potekala v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Indije. Različne šole joge smo se združile, da skupaj prikažejo jogo kot simbol ravnotežje telesa, uma, misli in dejanj, samoizpolnitve in samokontrole ter združitev ljudi in narave, ki lahko pomaga proti klimatskim spremembam. Inciativi se je s radostjo pridružila tudi Joga v vsakdanjem življnju Slovenija.

Več kot 2000 vadečih, učiteljev in gostov je v 33 slovenskih krajih istočasno vadilo jogo in se s tem pridružilo milijonom ljubiteljev joge po vsem svetu na največji množični vadbi joge v zgodovini. Dogodek se je vpisal tudi v Guinessovo knjigo rekordov z najštevilšnejšo vadbo joge in največjim številom sodelujočih narodov.

Nekaj utrinkov z obeležitve 1. mednarodnega dne joge po Sloveniji:

 IDY Lendava 1  IDY Logatec 1  IDY MB 1

 IDY MS 1  IDY Lj 1  IDY NM 1

Več:

Mednarodni dan joge pri Zruženih narodih

Mednarodna spletna stran mednarodnega dne joge

Slovenska spletna stran mednarodnega dne joge

 

Iz medijev:
 
21.6.2015 | RTV Slovenija | Mednarodni dan joge 2015 v Sloveniji