Zadnji dve leti je v Klinični bolnišnici Dubrava v Zagrebu inštruktorica Joge v vsakdanjem življenju in zdravnica specialistka revmatologije dr. Silva Pukšić vodila program vadbe joge za osebe z revmatoidnim artritisom. V prispevku je zbrano nekaj njenih raziskovalnih ugotovitev.

Dr. Pukšićeva v svojem raziskovanju navaja, da imajo osebe z revmatoidnim artritisom pogosto sedeči način življenja, po eni strani zaradi strahu, da jim fizična aktivnost ne povzroči še večjih bolečin in bolezenskih simptomov, kakor tudi zaradi nedostopnosti prilagojenih programov vadbe. Zraven tega to bolezen pogosto spremljajo kronična utrujenost in spremembe razpoloženja, kar dodatno zmanjšuje kakovosto življenja obolelih.

Program, ki se je odvijal v bolnišnici, je vključeval 1. stopnjo vaj Joge v vsakdanjem življenju (Sarva Hitta asane), prilagojene sposobnostim in fizičnim omejitvam obolelih, kakor tudi vaje pranajame, sproščanja in meditacije, v obdobju dvanajstih tednov.

ra1ra2

V sklopu programa je bilo izvedeno tudi znanstveno raziskovanje, katere cilj je bil utrditi izvedbo tega programa ter njegov vpliv na kakovost življenja, aktivnost bolezni in mentalno zdravje obolelih.

Raziskovanje je pokazalo, da so vaje bile varne in sprejemljive za osebe z revmatoidnim artritisom in da niso privedle do poslabšanja aktivnosti bolezni ali bolečin. Vadbeniki so opazili očitno zmanjšanje utrujenosti in izboljšano razpoloženje na koncu vadbe. Doktorica Pukšićeva je ugotovila, da bi tovrsten prilagojeni program Joge v vsakdanjem življenju lahko bil koristen za osebe z revmatoidnim artritisom in jim pomagal, da ostanejo fizično aktivni, hkrati pa jim prinesel tudi ugodne psihološke učinke.

ra5ra6

Svoje raziskovanje je predstavila na ameriškem revmatološkem kongresu v Atlanti v novembru 2019 in na evropskem revmatološkem kongresu (online) v juniju 2020.

Rezultati raziskovanja so bili nedavno objavljeni v znanstvenem časopisu Complementary Therapies in Medicine ( https://doi.org/10.1016/j.ctim.2020.102639 ).

Povzetki raziskovanja so prikazani na evropskem (EULAR) (https://ard.bmj.com/content/79/suppl_1/528.1) in ameriškem revmatološkem kongresu (ACR) https://acrabstracts.org/tag/yoga/).

 

Prispevek smo prevedli s spletne strani Joge v vsakdanjem življenju Hrvaška.