Obeležitev Mednarodnega dneva joge ter 75. obletnica samostojnosti Republike Indije je letos potekala v sodelovanju med Zvezo joga društev Slovenije in Veleposlaništvom Republike Indije v RS v Mozirskem gaju

V nedeljo, 19. 6. 2022, je nekaj več kot 250 udeležencev v naravnem okolju Mozirskega gaja ob reki Savinji vadilo jogo in meditacijo po sistemu Joga v vsakdanjem življenju ter prisluhnilo kulturnemu programu na temo joge, dobrega počutja in indijske filozofije z mnogo predavatelji in razstavljavci.

123

Program je bil tudi del 2. Festivala joge in dobrega počutja »Surya«, ki ga drugo leto zapored organizira Veleposlaništvo Republike Indije v RS po več krajih v Sloveniji. Njena ekselenca, ga. Namrata S. Kumar, veleposlanica Republike Indije v Sloveniji, je v svojem nagovoru poudarila pomen joge kot prakse, ki že leta pomaga celotnemu človeštvu. »Tema letošnjega Mednarodnega dneva joge je Joga za človeštvo. S tem želimo poudariti dobrobiti znanosti joge za zdravo in zadovoljno življenje vsakega posameznika, saj joga s svojim univerzalnim pristopom lahko pomaga vsakomur, ne glede na spol, starost, raso in veroizpoved. Letošnje leto ni pomembno le zaradi 8. praznovanja Mednarodnega dneva joge, 75. obletnice neodvisnosti Republike Indije, temveč je hkrati 30. obletnica diplomatskih odnosov med Slovenijo in Indijo.«

45

V vseh slovenskih centrih Joge v vsakdanjem življenju, združenih v Zvezo joga društev Slovenije, poskušajo vsem vadečim pokazati, da joga ni namenjena le gibčnosti telesa in sproščanju, marveč je njena bistvena lastnost povezovanje telesa, uma in duha. Blagodejne učinke joge so udeleženci ponovno lahko občutili v živo. »Po dveh letih ukrepov, kjer smo jogo in meditacijo vadili predvsem s pomočjo spleta, smo veseli, da je ponovno možna vadba joge v živo,« so zapisali na Zvezi.

7

8

Avtor sistema Joga v vsakdanjem življenju je svetovno znan učitelj joge in nagrajen ambasador miru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwarananda – Vishwaguruji. Poudarja, da lahko z vadbo in delom na sebi pomagamo celotni družbi: »Zdrava osebnost ustvari srečno družino, srečna družina pomeni srečno družbo, srečna družba vodi do srečnega naroda in na ta način joga celostno pomaga osebi na poti do svetovnega miru, trajnosti in njegove notranje svobode«, zato je bil letošnji dogodek poimenovan kot Družinski festival Joge v vsakdanjem življenju v naravi.

9

Sledil je pester popoldanski program, ki se je začel s satsangom s Sadhvi Savitri, sledila je okrogla miza »Spomin (v) zemlji«, na kateri so sodelovali Anton Komat, Marija Kočevar in Katerina Ferkov Vidner, zaključek dogodka pa je potekal ob ribniku s spuščanjem lampiončkov, ki so jih pripravili otroci.

V okviru obeležitve 8. Mednarodnega dne joge poteka po celi Sloveniji več kot 20 različnih dogodkov v sodelovanju Veleposlaništva Republike Indije v Sloveniji z občinami, nekateri se bodo v živo prenašali tudi mednarodnemu občinstvu.