Trenutna pandemija je izzvala pri ljudeh negotovost, zaskrbljenost, strah, paniko in stres. V nastali situaciji je joga izredno pomembna za ohranjanje fizičnega, mentalnega in socialnega zdravja in, kar je najpomembneje, za napredovanje na naši duhovni poti. V seriji kratkih in enostavnih nasvetov se bomo posvetili nekaterim jogijskim tehnikam in vajam za boljše obvladovanje težav.

Izpiranje nosnic (Džala neti)

Primanjkljaj spanca, tesnoba, slaba prehrana, premalo gibanja, žalost, dvom in strah so dejavniki, ki močno zmanjšajo kvaliteto življenja in slabo vplivajo na imunski sistem. Zato se jih bomo dotaknili in pogledali načine, kako skozi jogo postati bolj zdrava, vesela in izpolnjena oseba in kako priti ponovno v stik s samim sabo.

O umivanju rok, izogibanju dotikanja oči, nosa in ust je bilo že veliko povedanega. Že davno so jogiji vedeli, da vzdrževanje higiene sluznic nosa in ust zelo pomaga pri prehladu, gripi, alergijah in drugih nevšečnostih. Zato so razvili tehniko izpiranja nosnic s toplo slano vodo, ki jo imenujemo Džala neti (Jala neti).

Džala neti je ena od šestih tehnik prečiščevanja telesa oz. hatha joga krij. Deluje proti vnetju sinusov, nosa, grla in ušes in tako v veliki meri zmanjša možnost prehlada in alergij. V zgornjih dihalnih poteh odstranja bakterije, viruse in ostale nečistoče in je zato odlična preventiva tudi v obdobju pandemije. Poleg tega stimulira in osvežuje oči, povečuje koncentracijo in spomin, zmanjša psihično napetost, glavobol in migreno.

Izvajanje:

Za izvajanje potrebujemo posebno posodo za vodo (lota), ki jo lahko kupimo centrih Joge v vsakdanjem življenju, v lekarnah ali specializiranih trgovinah. Pomembno je, da gre za posodo z votlim 'dulcem', skozi katerega teče voda.

lota

Posodo napolnimo s toplo vodo (telesne temperature oz. cca 38 stopinj Celzija). Če je velikost lote cca 500 ml, dodamo čajno žličko soli (če je soli premalo, bo občutek v nosu nekoliko pekoč). Dobro premešamo. 

 Sklonimo se oz. še bolje počepnemo in glavo obrnemo v levo. Nežno vstavimo dulec posode v levo nosnico. Če je glava pravilno nagnjena, bo voda neovirano tekla iz leve v desno nosnico in ven, ne da bi pri tem tekla tudi  v grlo.

 lota2

Ves čas izvajanja dihamo skozi rahlo odprta usta. Ko smo stočili polovico (ali celo) posodico skozi levo nosnico, enako ponovimo na drugo stran, tako da voda vstopa skozi desno in izstopa skozi levo nosnico. Če voda ne steče, poskusimo malo zasukati glavo, dokler ne najdemo pravilnega položaja.

Po zaključku je potrebno obvezno posušiti nos in sinuse z izpihovanjem, ki ga imenujemo kapalbati pranajama. Iz stoječega položaja se sklonimo in z dlanmi upremo na kolena. Delamo kratke intenzivne vdihe skozi usta in izdihe skozi nos. Pri tem lahko tudi glavo nagibamo v različne smeri. Izvajamo nekaj minut, tako da v vsako stran naredimo cca 10 - 20 izdihov. S tem dodatno prečiščujemo predel čela, bistrimo um in koncentracijo, blažimo stres.

Opozorilo: džala neti tehniko izvajamo vedno zjutraj, redkeje tudi čez dan, nikoli pa ne zvečer (možni so prehladi, glavoboli, vnetje sinusov), ker vode ne moremo 100 odstotno izpihati. Prav tako zjutraj v zimskem času počakamo še minimalno 30 minut doma, preden se odpravimo v hladno jutro.

S tehniko džala neti bomo tako varneje prebrodili sezono grip, prehladov in alergij (cvetni prah ...), hkrati pa bomo bolje zaščiteni pred korono. Džala neti predstavlja še en kamenček v mozaiku bogate zakladnice joge.

 Prispevek je povzet in prilagojen po objavi na strani Joge v vsakdanjem življenju Hrvaška.

Vabljeni, da si preberete tudi naslednje prispevke:

Joga kot preventiva proti koroni: Joga nidra

Joga kot preventiva proti koroni: Zdravje na krožniku

Joga kot preventiva proti koroni: Pranajama

Joga kot preventiva proti koroni: Izpiranje nosnic

Vsestranski seriji asan: Khatu pranam in Bari Khatu pranam